Skip to content

6 generaties zelfstandig en lokaal brouwen

Brouwerij Van Steenberge produceert jaarlijk, zelfstandig en lokaal 180.000 HL bier dat gretig zijn weg vindt naar bierliefhebbers van over de hele wereld maar ook uit onze eigen regio. Passie en kwaliteit, respect voor de medewerkers en zorg voor het milieu zijn geen lege begrippen, maar drijfveren die een stabiele toekomst garanderen.

Het brouwproces

De brouwzaal

Water, verschillende mout- en hopsoorten en andere grondstoffen, die allen aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, worden in opeenvolgende stappen verwerkt tot wort, het basisproduct voor bier.

De gisting vindt plaats in cylindroconische tanks aan een temperatuur van 22 à 25 graden, afhankelijk van de gebruikte gist. De warmteproductie van de vergisting wordt geneutraliseerd door een koelvloeistof die tussen de buiten en de binnenwand circuleert.

Onze bieren hebben elk hun eigen gist, wat ieder bier een typisch karakter geeft. De duurtijd kan schommelen in functie vans de hoeveelheid vergistbare suikers.

Na de gisting is centrifugeren noodzakelijk om het grootste deel van de gist te verwijderen. Nadien start het lagerproces.

De gisting

De lagering

Lageren of rijpen van bier is noodzakelijk om het bier een volle smaak en fijn aroma te geven. Bij een temperatuur van 0° wordt het gistproces op natuurlijke wijze stilgelegd.

De filtratie

Na de lagerperiode worden de resterende gistdeeltjes en hopresten verwijderd met de polisher (zeer krachtige centrifuge). Bieren zonder nagisting gaan nadien door de platenfilter om een perfect helder bier te bekomen.

De propagator

Dit is echt het ‘hart’ van de brouwerij.
Hier staat1 Gistpropagator voor het opkweken van onze eigen verschillende gistvarieteiten, 2 Worttanks (wort= halffabrikaat uit brouwzaal), 3 Gistopvangtanks.
en 1 Warmwatertank.

Alvorens gevuld te worden ondergaan de lege flessen een doorgedreven reiniging en ontsmetting in de spoelmachine. Nadien volgen nog 4 automatische conformiteitscontroles voorafgaand aan de vulling. In de etiketteermachine worden de volle flessen voorzien van het passende etiket en verder op de lijn automatisch in de kratten geplaatst.

De bottelarij

De vatenvullijn

Vaten van verschillende formaten worden na de uit- en inwendige reiniging en ontsmetting volautomatisch aan hoge snelheid gevuld.

Unieke nagisting

De unieke nagisting ontstaat door het toevoegen van gist en suiker tijdens het bottelen, waarna het bier gedurende 2 weken in een warme kamer van ongeveer 20° rijpt en de gist haar werk doet. Het heeft generaties geduurd om dit uiterst complexe proces op punt te stellen. Er worden 2 soorten gist gebruikt voor de nagisting: de eerste is een actieve gist die het nagistingsproces op gang brengt, de tweede zorgt voor de typische en rijke smaak. Hoe ouder het bier wordt, hoe meer aroma het krijgt en hoe voller de smaak en de kleur worden. U kan dus zelf kiezen hoe u het liefst uw Augustijn, Gulden Draak of Piraat drinkt: jong (tot 3 maand na bottelen) en fruitig, of complex en karaktervol (na 18 maand). Waarom niet zelf een aantal flesjes langere tijd op kamertemperatuur bewaren zodat u het grote smaakverschil kan vaststellen?

Ontdek
onze webshop

Op onze webshop vindt u een
uitgelezen selectie van onze bieren.

Naar de shop

Heeft u de wettelijke leeftijd om alcohol te drinken?